Vinterdysenteri kan bety melketap på 300 liter pr. ku

En norsk undersøkelse konkluderte med at konsekvensen av et utbrudd av vinterdysenteri (koronavirus) er et betydelig tap av melkeproduksjon ikke bare i akuttfasen, men også i en lang periode etterpå.

Førsteamanuensis i epidemiologi ved NMBU/Veterinærhøgskolen Ingrid Toftaker gjennomførte i samarbeid med flere studien der 224 besetninger som hadde rapportert utbrudd av vinterdysenteri i 2011-2012 ble sammenlignet med 2093 besetninger i samme geografiske om- råde som ikke hadde rapportert utbrudd. Les artikkelen fra Buskap 8/2024 HER

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.